Sanal Belediyecilik Projesi ''ISTBee''ye Ödül

4 Kasım 2017

Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerimiz Ebrar Şahin ve Abdulrahman Alabrash, sanal belediyecilik uygulamalarına katkı sunan “ISTBee” projeleriyle, “Akıllı Ulaşım Çözümleri Yarışması 2017” de mansiyon ödülü aldılar.

Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencilerimiz Ebrar Şahin ve Abdulrahman Alabrash, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) şehrin ulaşım yöntemlerine akıllı çözümler aradığı “Akıllı Ulaşım Çözümleri Yarışması 2017”de tek lisans öğrencileri olarak finale adlarını yazdırmıştı. Yarışmaya katılan 80 proje içinden seçilen 6 finalistten biri olan öğrenciler, finalde son kez jüri karşısında sunum yaparak 5 bin TL’lik mansiyon ödülünün sahibi oldu. 

İstanbul’da yaşayanların ulaşım deneyimlerinin yenilenmesi veya mevcut ulaşım yöntemlerinin iyileştirilmesine yönelik teknoloji tabanlı yenilikçi çözüm önerilerinin arandığı yarışmanın finali, 2-4 Kasım tarihlerinde düzenlenen Transist 2017 Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı’nda yapıldı. En az iki kişiden oluşan takım ve şirket düzeyinde katılımın olduğu yarışmada, öğrencilerimiz; Xamarin ve azure teknolojilerini kullanarak yazılan telefon uygulaması ve uygulamayla birlikte çalışan chatbot üretimi gerçekleştirdi.

İstanbul trafiğine robotlu çözüm!

Kullanıcı ile yazışan ve çoğunlukla senaryo üzerinde cevaplar üreten bir yazılım parçası olan chatbotlar çağımızın en dikkat çekici yeniliklerinden. Bu yeniliği kullanarak proje geliştirdiklerini belirten Abdulrahman Alabrash, ISTBee ile ilgili şunları söyledi: “Telefon uygulamalarının çağının bittiği, chatbotların devrinin başladığı bir döneme geldik. Telefonumuzu çoğunlukla yeni gelen bir mesajı kontrol etmek veya bir mesaja cevap yazmak için elimize alıyoruz. Mesajlaşma 7’den 70’e bir sosyalleşme aracı oldu. Biz de geliştirdiğimiz chatbot ile İstanbul’u, mesajlaşarak “sosyalleşen bir şehir” yapmayı hedefledik. Geliştirdiğimiz çözüm ile kullanıcının, trafiği olumsuz etkileyen veya etkileyebilecek bir olayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile mesajlaşarak bildirebileceği bir platform oluşturmayı ve insanların çevrelerine karşı sosyal bir farkındalık geliştirmelerini amaçladık. Görüş ya da şikâyetlerin mesaj yoluyla yetkililere iletilip, gerekli olanın yapılmasını sağlayarak, trafiğin normal akışının devam etmesini ve yaşanan mağduriyetlerin en aza indirgenmesini sağlamak istiyoruz. Projemizle İstanbul’u sanal belediyecilik konusunda ileri taşımayı ve bu konuda örnek yapmayı hedefliyoruz.”

İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’ndeki gerçekleştirilen ödül töreninde Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Ali Yılmaz Çamurcu öğrencilerini yalnız bırakmayarak onların ödül sevinçlerini paylaştı.