Tarih Süreci İçerisinde Bilim ve Teknolojinin Gelişimini

Kariyer Merkezi, Biyomedikal Mühendisliği Bölümü ve Biyomedikal Teknolojileri Kulübü işbirliğiyle düzenlenen Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekâi Şen’in katılımıyla Tarih Süreci İçerisinde Bilim ve Teknolojinin Gelişimi Semineri 20 Kasım 2017 Pazartesi günü Haliç Yerleşkemizde gerçekleşti.

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Yılmaz, mühendislik fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerin katılım sağladığı seminere Şen, ilim ile batı kültüründeki bilginin farkını irdeleyerek başladı. Bilimsel bilginin elde edilmesinde şekil, söz ve çıkarım sırasının ve dolayısıyla geometrinin gerekliliğini ve batı kültüründeki pozitivistik felsefenin yerine maddi ve manevi boyutları kapsayan hikmetin önemini anlattı.

Tarihsel süreç içerisinde Sümerler ’in 6 sistemini ve günümüzde kullanılan saat, üçgenin açıları gibi ölçümlerin bu sisteme dayandığını anlatan Şen “Yunanlılarda çok tanrılı ve spekülatif bir düşünce olmasına rağmen bilim adamları teke inanıyor ve Anadolulu Tales’in  ‘Her şey tekten çıkmış ve dünyada her şey sudan yaratılmıştır’ sözü Kur’an’da , ‘Canlı olan her şey sudan yaratılmıştır’ olarak geçiyor” dedi. Şen ayrıca Büyük İskender’in zenginlik ve bilimin doğuda olduğunu bildiği için doğu seferleri ile Hindistan’dan beri olan tüm ilimlerin Atina’ya toplanıp sonra İskenderiye’ye geçip orada devam ettiğini belirtti.

Rasathane, medrese ve şifahanelerin önemi

Sokrat’ın ahlakı öne sürdüğünü, Eflatun’un her şeyin bir ideali olduğu konusunda yoğunlaştığını ve bunların tüm bilgilerinin onun talebesi olan Aristo’da toplandığını belirten Şen, Aristo mantığının yetersiz ve tutarsız olduğunu orantı ve şekil bilgilerini irdeleyerek gösterdi. Bilim için “madde, zaman, mekân ve değişim” olarak nitelediği dört unsurun bulunması gerektiğini ve bunları sağlamak için de rasathane, medrese ve şifahanelerin tarih süreci içinde gelişmiş olduğunu vurguladı.  

Soru-cevap şeklinde ilerleyen seminerimiz Prof. Dr. Fevzi Yılmaz’ın konuşmacıya teşekkürü ve hediye takdimi ile sona erdi.