FSMVÜ | TÜBİTAK – BİLGEM Ziyareti
TÜBİTAK – BİLGEM Ziyareti

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üye ve elemanlarından Prof. Dr. Avni Morgül, Prof Dr. Bahattin Karagözoğlu, Yrd. Doç. Dr. Orhan Özhan, Yrd. Doç. Dr. Haydar Özkan, Yrd. Doç. Dr. Sadullah Öztürk, Ar. Gör. Osman Semih Kayhan ve Ar. Gör. Sinan Yağcıoğlu 24 Ağustos Çarşamba günü TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde BİLGEM (Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojileri Araştırma Merkezi) bünyesindeki Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünü (UEKAE) ziyaret ettiler. Ziyaret sırasındaki toplantılara TÜBİTAK tarafından UEKAE müdür, müdür yardımcıları ve uzmanlar ile TÜBİTAK – UME (Ulusal Metroloji Enstitüsü) müdür yardımcısı ve uzmanlar katıldı.

Prof. Dr. Avni Morgül tarafından Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'ni ve bilhassa yeni faaliyete geçen Biyomedikal Elektronik Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi (BETAM) hakkında bilgi verdi (http://betam.fsm.edu.tr). BETAM’ın kuruluş amacını ve yapmakta olduğu ve hedeflediği faaliyetleri anlattı.

UEKAE Hesaplamalı Biyoloji ve Güvenlik Uygulamaları Birim Sorumlusu Dr. Yıldız Uludağ UEKAE bünyesinde faaliyet gösteren Biyoelektronik Cihaz ve Sistem Geliştirme Grubu tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi (http://www.biyoelektronik.bilgem.tubitak.gov.tr/). Dr. Uludağ yeni nesil tanı cihaz ve biyoçiplerinin geliştirilebilmesi için elektronik komponent tasarım ve üretiminden, biyolojik test geliştirilmesine kadar birbirinden farklı pek çok alanda tecrübe gerektirdiğini belirtti. Bu nedenle Biyoelektronik Cihaz ve Sistem Geliştirme Grubunun kimya, elektronik, yazılım ve makina mühendisleri ile moleküler biyoloji ve genetik gibi farklı disiplinlerden araştırmacılardan bir proje ekibi ve laboratuvar altyapısı ile oluşturulduğunu vurguladı. Grubun hedefinin Sağlık, Biyosavunma ve Gıda güvenliğinde uygulamaları olan biyosensör tabanlı tanı cihazlarının geliştirilmesi olduğunu ve bu kapsamda ekip tarafından elektrokimyasal ve optik teknolojiler ile çalışan MiSens, BiSens ve SOBE cihazları geliştirildiğini ve yeni cihaz geliştirme çalışmalarının da devam ettiğini belirtti. Adı geçen cihazların geliştirme aşamaları ve potansiyel uygulamaları hakkında geniş bilgi verildi.

Toplantıda yapılan sunumlar ve sonrasındaki görüşmeler sırasında her iki kurumun da alt yapı ve uzmanlık alanları ile birbirini destekler mahiyette olduğu ve ortaklaşa güzel işler yapılabileceği ortak görüş olarak belirtildi. UEKAE yetkilileri FSMVU öğrencilerinden kendi bünyelerinde staj yapanlardan memnuniyetlerini ifade ettiler. Potansiyel işbirliğinin çerçevesi konusunda şu görüşler öne çıktı:

1. Biyomedikal alanında ortak proje teklifleri hazırlanması
  2. FSM Vakıf Üniversitesi öğrencilerine bitirme tezleri konusunda UEKAE tarafından önerilerde bulunulması
  3. BİLGEM-UEKAE bünyesindeki biyomedikal çalışmalardaki bazı iş paketlerine FSM Vakıf Üniversitesi'nde master ve doktora yapan öğrencilerinin katkıda bulunması
  4. FSM Vakıf Üniversitesi öğrencilerine uzun dönem staj imkanı verilmesi (zorunlu staj sonrası sağlık sigortasının öğrenci tarafından veya başka bir yolla sağlanması durumunda uzun dönem staj imkan dâhilinde olabilir.)
  5. İki kurum arasındaki yapılacak çalışmaları resmi bir zemine oturtmak amacıyla bir protokol imzalanması.