Prof. Dr. Zekai Celep “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde

Stanford Üniversitesi koordinatörlüğünde hazırlanan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zekai Celep de yer aldı.

Stanford Üniversitesi’nden Prof. Dr. John P. A. Ioannidis ve ekibi tarafından, farklı disiplinlerde 7 milyon bilim insanı arasında yapılan değerlendirmeler sonucunda ilk yüzde 2’lik dilimde yer alan isimler PLOS Biology Dergisi’nde yayımlandı. “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators” başlıklı makaleye göre ilk yüzde 2’lik dilimde İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Zekai Celep de bulunuyor.

Standart atıf göstergeleri temelinde; bilim insanlarının atıf sayıları, H-indeks değerleri, ortak yazarlıkları ve kariyer boyu etki faktörlerinin hesaplandığı çalışmada, bilim insanları 22 anabilim dalı ve 176 alt alanda sıralanarak dünyanın en etkili 159.684 bilim insanı belirlendi.

“Yayın sayıları önemli bir parametre”

Stanford Üniversitesi’nin çalışmasını değerlendiren Prof. Dr. Zekai Celep, bu tür sıralamaların kişiler ve üniversiteler için çeşitli kriterler göz önüne alınarak hazırlandığını, bu çalışmada da yayın sayılarının önemli bir parametre kabul edildiğini söyleyerek şöyle devam etti:

Sıralamada yurdumuzdaki üniversitelerden azımsanmayacak sayıda öğretim üyesinin bulunması sevindiricidir. Gelecek yıllarda bu tür sıralamalarda öğretim üyelerinin daha çok sayıda ve üst sıralarda yer alacağına inanıyorum. Bu işlemde üniversitelerin, TÜBİTAK’ın ve benzer kurumların öğretim üyelerinin çalışmalarını desteklemesinin önemi büyüktür. Bunun genişleyerek devam etmesini dilerken, öğretim üyelerinin çeşitli fedakârlıklarla sürdükleri çalışmalarının da artarak devam edeceğine ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin de zamanla bu tür sıralamalardaki konumunu geliştireceğine inanıyorum.”

Bilimsel üretimde bulunmak için çalışma ortamının, sağlanan olanakların büyük önemi olduğunu belirterek, üniversite yönetiminin kendisine sunduğu desteğin altını çizen Celep, “Rektör Prof. Dr. M. Fatih Andı, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Yılmaz ve İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. İbrahim Ekiz’e bana sağladıkları her türlü imkânla donatılmış çalışma ortamı için teşekkürlerimi iletirim. Ayrıca yetişmemde sınırlı imkânlarıyla hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan ebeveynlerime ve ailemde bana huzurlu çalışma ortamı sağlayan eşime de şükranlarımı sunmam gerek.” diye konuştu.

Başarının şartı ailede gizli

Bilimsel çalışmaların başarılı olmasında aile desteğinin çok önemli bir faktör olduğunu kaydeden Celep, özellikle mühendislik fakültelerinde okuyan öğrencilere sosyal ilişkileri kuvvetli tutma tavsiyesinde bulunarak, Hayatta başarının en önemli şartı bağları kuvvetli bir ailedir. Anne, baba ve kardeşler başta olmak üzere yakın akraba ile olduğu gibi iyi seçilmiş arkadaşlarla ilişkiyi kuvvetli tutmak önemlidir. Sıkı çalışmak ise her zaman tavsiye edilir. Ancak, sıkı çalışmak ile toplum ve çevreyle ilişiği kesecek biçimde sürekli çalışmayı birbirinden ayırmak gerekir.” dedi.

Nitelikli bir mühendis olmak için yapılması gerekenlere dair görüşlerine de başvurduğumuz Celep, iyi bir matematik ve fizik eğitimine işaret ederek, “Mühendislik eğitiminde matematik bilgisinin önemi büyüktür. Matematik, mühendislik problemlerinin çözümünde gerekli olduğu gibi rasyonel düşünmeyi sağlaması bakımından da önem verilmesi gereken bir bilgidir. Fizik bilgisi ise bütün mühendisliklerinin temelini teşkil eder. Bu iki bilgiyi geniş bir bakış açısı ile öğrenmek, öğrenim süresindeki diğer bilgilerin daha kolay anlaşılmasını ve mesleki konularda karşılıklı ilişkileri görerek daha köklü çözümler ortaya konulmasını sağlar.diye konuştu.

Prof. Dr. Zekai Celep hakkında

Akademik çalışmalarına yapısal elamanların elastik ve elasto-plastik davranışı konularında başlayan Prof. Dr. Zekai Celep, zamanla çalışmalarını yapı dinamiği, deprem mühendisliği ve betonarme yapılar alanlarına yönelterek ülkemizde meydana gelen depremlerle ilgili çalışmalar gerçekleştirdi. Özellikle 1992 Erzincan, 1995 Dinar ve 1998 Adana-Ceyhan depremlerinde görev almasının ardından deprem konularına ağırlık verdi. Öte yandan öğrenciler için bu konularda; “Betonarme Yapılar”, “Yapı Dinamiği”, “Deprem Mühendisliğine Giriş ve Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı” ve “Betonarme Taşıyıcı Sistemlerde Doğrusal Olmayan Davranış ve Çözümleme” ders kitaplarını hazırladı.

Uzun süreden beri İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Meslek içi Eğitim Kurulu Başkanı görevini yürüten Celep, birçok meslek içi eğitiminde inşaat mühendisleriyle deneyimlerini paylaştı, çok sayıda uygulama projesinde danışman olarak bulundu. Ülkemizde depreme dayanıklı yapı tasarımında ve yapıların deprem güvenliklerinin belirlenmesinde inşaat mühendisleri tarafından kullanılan “Deprem Yönetmelikleri (1998, 2007 ve 2018)”, “Riskli Bina Tespit Esasları (2013)” ve “Tarihi Yapılar İçin Deprem Risklerinin Yönetimi Kılavuzu (2017)” belgelerinin hazırlayıcı kurullarında yer alan Celep, ayrıca pek çok tarihi eserin deprem güvenliğinin belirlenmesinde ve bu çerçevede restorasyon işleminin yapılmasında görev aldı.

 

Türkiye listesine buradan,

Listenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.