Öğrencilerimiz DASK’ın Yarışmasında Finalde

6 Mart 2018

Öğrencilerimiz, DASK’ın düzenlediği Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nda FSM Ofis Merkezi Projesi ile finale adlarını yazdırdı.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) bu yıl 4.’sünü düzenlediği Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’na katılan Mühendislik ile Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencileri, 76 üniversiteden katılımın olduğu yarışmada ön elemeyi geçerek, final heyecanı yaşayacak 24 takım içinde yer aldı. En fazla beşer kişiden oluşan takımlar, İstanbul 4. Levent’te ofis binası projesi ile yarışmaya katıldı.

İnşaat Mühendisliği öğrencileri Mehmet Yılmaz, Elif Nur Deveci ve Abdullah Özkan ile Mimarlık öğrencisi Ahmed Yusuf Obut’un hazırladığı FSM Ofis Merkezi Projesi, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Celep danışmanlığında yürütülüyor.  

Mühendislik ve Mimarlık lisans öğrencilerine depreme dayanıklı yüksek bina tasarımı, analizi ve model yapımı aşamalarında çalışma fırsatı sunmak ve depreme dayanıklı bina bilincini artırmak amacıyla düzenlenen yarışmada depreme karşı en dayanıklı bina tasarımını yapan üç takıma toplamda 30 bin TL ödül verilecek. Para ödülünün yanında birinci olan takımın üniversitesine deprem sarsma masası hediye edilecek.

Proje şartnamesine uygun tasarlanarak ön elemeden geçen bina projeleri, ikinci aşamada DASK tarafından sağlanacak malzemelerle teknik şartnameye uygun şekilde bina model maketine dönüştürülecek. Finalde ise bina model maketleri sarsma masası testlerine tâbi tutularak deprem performansları deneysel bir şekilde belirlenecek. Bina model maketlerinin başarısında en önemli faktör, “depremde yıkılmaması” olacak.

Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın finali 6-7 Mayıs’ta, ödül töreni ise 8 Mayıs’ta İstanbul Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığında düzenlenecek.