Mühendis Adaylarından Akıllı Sistemler

2 Haziran 2017

Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri bilgisayar ve biyomedikal mühendisliği tabanlı lisans bitirme projelerini Haliç Yerleşkesi’nde sundu.

Kalp atım sayısı ve vücut sıcaklığını ölçen giyilebilir teknolojiden, doktor ve hastaları buluşturacak sağlık merkezli sosyal medya uygulamasına; yüz tanıma sistemli akıllı ev tasarımından, trafik kazalarının arka planında yatanları analiz eden veri bilimi uygulamasına kadar birçok proje poster olarak sunuldu.

Mütevelli Heyet Başkan Vekilimiz Av. Hamza Akbulut, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fahameddin Başar, Genel Sekreterimiz Alim Türkyılmaz ve Fakülte Dekanlarımız sunumlara katılarak öğrencilerden projelerini dinledi.

Hayata geçmeye aday projelerden birkaçı:

Kablosuz EKG

Proje sahibi Sevgi Nur Bilgin, projesinin amacını hastanelerde oluşan kablo karmaşasına son vermek ve hastaların yatağa bağlı olmaksızın daha ergonomik şekilde biyolojik sinyallerini ölçmek olarak açıkladı. Projede, elektrokardiyogram (EKG), kalp atım sayısı, sıcaklık ve SpO2 satürasyonu vücut üstünden ölçüm yapılan parametreler olarak belirlendi. EKG elektrotları yardımıyla kişiden alınan biyolojik sinyaller, pulse oksimetre sensörü ve sıcaklık sensörü işlenip dijital ortama taşınarak cep telefonuna aktarıldı. Böylece giyilebilir teknoloji yardımıyla vücut üstünden fizyolojik sinyaller ile ölçüm yapılabiliyor, hasta yatağa bağlı olmaktan kurtarılıyor ve telefondan alınan sinyaller uzaktan izlenerek veriler doktor tarafından takip edilebiliyor.

Yüz tanıyan akıllı ev sistemi

Akıllı Ev Sistemi projesiyle, uzaktan kontrol edilebilen, zile basıldığında yüz tanıma teknolojisi ile kapıdaki kişiyi algılayıp ev sahibine mesaj atan ve tanımlı kişi ise kapıyı açan sistemin geliştirilmesi, evdeki kişilere özgü sistemlerin devreye alınması-çıkarılması gibi birçok özelliği barındıran bir akıllı uzaktan kontrol edilebilen ev tasarımının yapılası amaçlandı. Ahmet Yazıcı’nın projesi uzaktan kontrol edilebilen diğer akıllı ev sistemlerinden farklı olarak yüz tanıma sistemi de içeriyor. Sistem sayesinde eve giren kişi yüzünü girerken tanımladığı zaman evde kullanacağı cihazlar açılarak hazır hale geliyor.

Trafik kazalarının arka planında yatan sebep analizi için veri bilimi uygulaması

Gizem Nur Meşe, projesindeki datada kazaları hafif-orta şiddette ve ciddi olarak etiketledi. Burada ciddi ölümle ve yaralanmayla sonuçlanan kazalarda etken faktörlerin neler olduğunu inceledi. Bu açıdan kazaları ayırt edici özelliklerin kazanın hafta içi, hafta sonu olması ya da gece gündüz olması değil; hava koşulları, yol yüzeyi ve yolun tipi olduğu sonucu bulundu.

Vitae: Sağlık merkezli sosyal medya uygulaması

Ahmet Kaymak’ın projesi, tıbbi kavramlara dayalı bir  sosyal medya ortamı geliştirmeye dayanıyor. Kullanıcıların temel ve sağlık bilgilerini girerek sistemde aynı sağlık geçmişine sahip diğer kullanıcılarla iletişime geçeceği, tedavileri doğrultusunda hastaneleri ve bu hastanelerin kliniklerini oylayabileceği bir yazılım oluşturuldu. Doktor tipinde kullanıcıların kendi alanları doğrultusunda sistemdeki kullanıcılarla iletişime geçerek mesleki bilgi birimlerini geliştirip, belli hastalıklar üzerinde birçok hasta ile veri alışverişinde bulunabileceği bir yazılım oluşturmak da amaçlar arasındaydı.