Endülüs fikirleri dünyayı dolaşıyor

“Endülüs fikirleri dünyayı dolaşıyor”

 

Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekâi Şen’in Endülüs Medeniyetinin Bilime Katkıları Semineri, 20 Kasım Salı günü Haliç Yerleşkemizde gerçekleşti.

 

 

Kariyer Merkezi ve Biyomedikal Mühendisliği bölümü işbirliğiyle gerçekleşen seminerimizde Prof. Dr. Zekai Şen, 11. yüzyıldan günümüze varınca bilimin kaynaklarını anlattı. “Mısır, Mezopotamya ve Hindistan bilimin esas kaynaklarıdır” diyen Şen, “Bilimin kaynağının Eski Yunan olarak gösterilmesi Batı’nın bir yalanıdır. Eski Yunanlılar, Mısır ve Mezopotamya’dan yararlanmıştır. Avrupalılar, 11. yüzyıldan başlayarak 13. ve 14. yüzyıllarda Müslüman kaynaklarından yararlanarak bugünkü bilimi oluşturdular. Şimdi bunu kabul etmiyor ve medeniyetlerini Eski Yunan’a dayandırıyorlar” dedi.

 

İslam, bilimi kabul eden bir din

 

Bilimin dinler ile ilişkilerine de değinen Prof. Dr. Zekai Şen, “Avrupa, Eski Yunan’dan yararlanmıyor çünkü orada skolastik düşünce var, kiliseden korkuyorlar. Müslümanlıkta herhangi bir baskı yok, ilmi çalışmalar İslam ile canlanıyor. İslam, bilimi kabul eden bir din, Hristiyanlık ise bilimle kucaklaşmadı. Avrupa’da bilim adamları ve din adamları birbirini dışlıyor” dedi.

 

Endülüs medeniyetlerini doğrudan İslam’la ilişkilendiren Şen, Endülüs fikirlerinin önemini ise şu sözler ile belirtti: “Endülüs fikirleri halen dünyayı dolaşıyor. Tarih boyu üniversiteler güney bölgelerde kuruldu, çünkü İslam güneşi orada doğuyordu. Avrupa ise karanlıktaydı. Endülüs bu süreçlerde Avrupa’nın aydınlanmasına katkıda bulundu. Henüz 700’lü yıllarda bilgi İslam sayesinde Şam’a, Bağdat’a yayıldı. İslam’ın bilgi devletleri, Yunanistan’ın çevresini sardı ve Haçlılar Kudüs’e gelip bilgiyi Kudüs’ten aldı. Eski Yunan’da ikili mantık söz konusudur, Hristiyanlık’ta skolastik düşünce, İslam’da ise medrese, rasathane ve şifahane birlikteliği vardır. İslamiyet ile bilim başladı ve kurumsal olarak ilerleyemedi. Bu kurumlar yozlaşınca, Avrupa aydınlanmaya geçti. Düşünce sistemimizi, dilimizi değiştirerek bizi çökerttiler.”

 

Biyomedikal Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği ve Bilim Tarihi bölümlerimizden öğrencilerimizin yoğun ilgi gösterdiği seminerimiz, Prof. Dr. Zekai Şen’e yöneltilen soruların cevaplanması ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Yılmaz ile Biyomedikal Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bahattin Karagözoğlu’nun Şen’e hediye takdimi ile son buldu.

Seminer sunumu için tıklayınız