En Bilimsel Katkıları Veren İslam’dır.

“En Bilimsel Katkıları Veren İslam’dır.”

Kariyer Merkezi, Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü ve Biyomedikal Teknolojiler Kulübü işbirliğiyle düzenlenen “Tarih Birikimi İçinde Sayıların Tekâmülü” adlı seminerimiz 21 Kasım 2019 Perşembe günü Haliç Yerleşkemizde gerçekleşti.

Konuşmacı Zekai ŞEN konuşmasına ilk olarak insan zekâsından bahsederek başladı. İnsan zekâsının gelişmesinde etkili olan maddeleri; gözlem, şekil, söz, sayı ve yazı olarak sıralayan Şen, harflerin ve sayıların anlamlı şekillerle belirtildiğini ve öncelikle şekillerle resmedildiğini sonra harflere taşındığını vurguladı. Eski zamanda yerleşik hayata geçildiğinde henüz rakam yokken hayvanların sayılarını taşlara farklı ibarelerle belirtildiğinden bahsetti. Eski Mısır Medeniyetlerindeki sayıların şekillerini hazırlamış olduğu sunumda örnekleriyle şekillerin hangi anlama geldiğini anlatan Şen, Mısırlıların sayıları hiyerografik denilen küçük resimlerle gösterdiklerini sunumunda belirtti.

Mısırlıların rakamlarıyla toplama ve çıkarma yapmanın kolay, çarpma ve bölmenin zor olduğunu belirten Şen,  milattan önce 2.yy’da Çinlilerin sayı sisteminden, Babilliler zamanında çivi yazısı bulunmadan önceki kullandıkları rakamlardan ve çivi yazısı bulunduktan sonraki gelişmelerden bahsederek, Roma rakamlarının tarihi hakkında bilgiler verip bu rakamlarda sıfır bulunmadığını belirtti.

Eski Yunan Medeniyetlerinin kullandıkları sayı sistemlerine de sunumunda yer veren Şen, matematiksel işlemlerin Müslümanlar tarafından yapıldığını vurgulayarak, Binoml açılım katsayılarının ilk olarak Al-Karaji tarafından verildiğini, El-Harezmi’nin çarpma ve bölme ile ilgili buluşlarını sunumunda verdiği örneklerle öğrencilerimize anlattı.  Son olarak öğrencilerimizin sorularını cevaplandıran Şen, “ Bilgi bulursan sahibini arama yeter ki faydalı olsun ve en bilimsel katkıları veren geçmişten bugüne İslam’dır.” diyerek sözlerine son verdi. Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanı Bahattin Karagözoğlu’nun hediye takdimi ile seminerimiz sona erdi.

 

Sunum için tıklayınız