Dağıtık ve Çok Çekirdekli Paralel Programlama Konseptleri Etkinliği Gerçekleşti.

Tükçe kaynak olarak kısıtlı bilgiye sahip alanlardan biri olan "Dağıtık ve Çok Çekirdekli Paralel Programlama Konseptleri " üç saate yakın bir seminer ile geniş kapsamlı olarak anlatıldı.

Tek çekirdekli işlemcilerin üretimi durma noktasına gelirken, çok çekirdekli işlemciler geride bıraktıkları alanı doldurarak yeni gelişmiş özellikler ve genel olarak daha iyi performans getiriyor. Çok çekirdekli işlemci aşağıdaki gibi uygulamalarda büyük ölçüde kullanılmaktadır:

  • Bulut bilişim, veri ambarlama ve siber fiziksel sistemler. Bu çok çekirdekli işlemcilerin giderek daha popüler hale geldiği bir alan, ağırlık, güç ve boyut açısından kısıtlanan ortamlardır.
  • Çok çekirdekli bir sistem, aynı çip üzerinde birlikte çalışan ikiden fazla CPU'ya sahip bir sistem olarak tanımlanır. Çok çekirdekli sistem aynı zamanda tek bir entegre devrede (bir paket olarak) paketlenmiş iki veya daha fazla işlemcinin mantığını içeren tek bir fiziksel işlemciye sahip olan bir mimari türüdür. Çok çekirdekli sistemler, sistemin daha fazla görevi yerine getirmesine ve aynı zamanda yüksek bir sistem performansını sürdürmesine izin verir.

Bu uygulama seminerinde GPU’lu grafik kartları üzerinde paralel uygulama geliştirme yaklaşımları örnek kodlar ile gerçekleştirilmiştir.. Seminerin 2. bölümünde ise çok çekirdekli sistemler ve bunların üzerinde dağıtık paralel programlamanın nasıl yapıldığı ile ilgili bilgi verilerek uygulama yapılmıştır.

 

İlgili herkesin katılabildiği seminer Biglisayar mühendisliği youtube sayfasına kayıtlı olarak tutulmaktadır. İlgili herkes izleyebilir.

 

Dinlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=f-a_w3ZcV_I&t=13s

Etkinlik Türü : Seminer
Yer : YouTube
Tarih : 18 Aralık 2020
Saat : 14:00