Biyomedikal Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Aliihsan KOCA'dan Tübitak Projesi

Proje Adı: Kritik soğutma uygulamalarında kullanılabilecek özgün ve yüksek ısıl performansa sahip buharlaştırıcı, yoğuşturucu ve soğutma sistemleri geliştirilmesi

Program Adı: TÜBİTAK 3501 - Kariyer Geliştirme Programı

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Aliihsan Koca

Yürütücü Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi

Proje Süresi: 24 Ay

Proje Başlangıç Tarihi: 15.10.2018 (Tahmini Başlangıç Tarihi)

Proje Bütçesi: 221.000 TL

Projenin Kısa Özeti: Kritik uygulamalarda, dar alanlardan (örneğin, elektronik soğutma) yüksek miktarda etkin soğutma yapılabilmesi için faz değişim ısı transferi esaslı, mevcut sistemlerdeki problemlerin çözüldüğü, özgün, milimetre boyutlarında buharlaştırıcı/yoğuşturucu geliştirilmesi gerekmektedir. Bu proje kapsamında; hava ve uzay araçlarının iklimlendirilmesi, yer çekimsiz ortamda soğutma, jet savaş uçağı kokpitlerinin iklimlendirilmesi, savaş uçağı, tank gibi askeri araçlardaki ısıl yönetim gereksinimlerinde, yüksek soğutma ihtiyacı olan diğer elektronik sistemlerin soğutulmasında ve lazer silahların soğutulması gibi kritik alanlarda kullanılabilecek milimetre boyutlarında buharlaştırıcı ve yoğuşturucu geliştirilecektir.