Adım Adım Demiryolu Semineri

Kariyer Merkezi, Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ve Yapı ve İnşaat Kulübü işbirliği ile düzenlenen Adım Adım Demiryolu semineri 23 Aralık 2019 Pazartesi günü Haliç Yerleşkesinde gerçekleştirildi.

Alarko Holding A.Ş. firması Hat İşleri Mühendisi Onur NEGİZ konuşmasına ilk olarak kendisini tanıtarak başladı. Aynı zamanda 2016-2017 Bahar Dönemi mezunumuz olan Negiz, öğrencilik hayatından ve işe giriş süreçlerinden de kısaca bahsederek sunumuna başladı. Demiryolunun tarihsel süreçlerinden bahsederek hazırlamış olduğu sunumda ilk demiryolu sistemlerini gösterdi.

Demiryolu bağlantı malzemelerinden getirmiş olduğu birkaç malzeme ile demiryolu tasarımı hakkında açıklayıcı bilgiler veren Negiz, projelerinde kullanmış oldukları malzemelerin detaylarını da öğrencilerimizle paylaştı. Geleneksel demiryollarında kullanılan ray tiplerinin yanısıra günümüzde kullanılan ray tiplerinden de bahsetti.

Halihazırda Kabataş – Mahmutbey Metro Hattı depo sahası inşaa kısmında bulunan Negiz, hat üst yapılarının açılımları ve bunların tanımlarını yaparak örnekler verdi. Hat üst yapısını detaylıca anlatıp yapım süreçlerinden bahsederek çökmelere karşı aldıkları önlemleri hazırlamış olduğu videoda öğrencilerimize gösterdi. Plinth hat üst yapısı tipini, projesinin detaylarını sunumunda anlatıp, Plinth hat demir imalatını açıklayarak süreçlerinden bahsetti.

Makas yerleşim planının tanımını yapan Negiz, örnekler vererek makas uygulamasını anlattı. Gömülü hat üst yapısının kesitlerini anlatarak hemzemin yol üst beton öncesi kauçuk bandaj imalatı uygulamalarını sunumunda gösterdi. Aynı zamanda hemzemin yol yapım süreçlerinden  Negiz, sunumunda göstermiş olduğu uygulamalarla öğrencilerimizin saha hakkında bilgi sahibi olmasını sağladı. Soru cevap şeklinde devam eden seminerimizde Negiz, “ Hepiniz farklı alanlarda çalışacaksınız. Şimdiden yavaş yavaş kendinize bir yol çizin ve hangi alanda ilerlemek istiyorsanız o alana yönelip kendinizi geliştirin. Böylece yüzlerce kişinin önüne geçebilirsiniz. Yapmış olduğunuz her işte İş Sağlığı ve Güvenliği çok önemlidir bu doğrultuda bilginiz olmalı.” diyerek öğrencilerimize mezun olmadan önce kariyer planlama hakkında bilgiler verdi. Araştırma Görevlisi Sadullah GÖNCÜ’nün hediye takdimi ile seminerimiz sona erdi.