ALUTEAM’in Projesine Birincilik Ödülü

28 Eylül 2017

Üniversitemiz çatısı altında alüminyum sektörüne yönelik çalışmalar gerçekleştiren Alüminyum Test, Eğitim ve Araştırma Merkezi (ALUTEAM), İstanbul Sanayi Odası’nın düzenlediği “Enerji Verimliliği Ödülleri”nde Özel Kategoride birinciliğe layık görüldü.

İstanbul Sanayi Odası’nın sürdürülebilir kalkınmaya yönelik enerji verimliliği konusunda başarılı uygulamaları ödüllendirmek amacıyla düzenlediği “Enerji Verimliliği Ödül Töreni”, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Berat Albayrak’ın katılımıyla İstanbul Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi. ALUTEAM ile Girişimci Alüminyum Sanayici ve İş Adamları Derneği (GALSİAD) ortak girişimi ve İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle hayata geçirilen “Alüminyum İmalat Tesislerinde Enerji Verimliliği ve Sera Gazlarının Azaltılması Projesi”, 55 projenin yarıştığı Enerji Verimliliği Ödülleri’nde, Özel Kategoride 1.lik ödülünün sahibi oldu. Ödülü, ALUTEAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Koç ve ekibi ile GALSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kırboz, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın elinden aldı.

Alüminyum İmalat Tesislerinde Enerji Verimliliği ve Sera Gazlarının Azaltılması Projesi

Alüminyum sektöründe hizmet veren firmaların ürün ve süreç geliştirme faaliyetlerine katkı sağlayan ve üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde eğitim, araştırma ve test merkezi olarak çalışmalarını sürdüren ALUTEAM, 2014-2015 döneminde gerçekleştirilen “Alüminyum İmalat Tesislerinde Enerji Verimliliği ve Sera Gazlarının Azaltılması Projesi” ile alüminyum üretimi yapan firmalarda test ve ölçümler gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen saha çalışmaları ile birlikte sahada ve merkezde olmak üzere çeşitli eğitimler düzenlendi, firmalara özel raporlar hazırlandı. Bu sayede enerji verimliliği konusunda alüminyum sektöründe farkındalık oluşturulması, firmaların kayıp enerji miktarlarının ve sera gazı salınımlarının düşürülmesi amaçlandı.

2014 yılında başlayan, firmaların enerji maliyetinin ve sera gazı salınımının azaltılması, firmaların ürün ve süreç geliştirme faaliyetlerini desteklenmesi amacıyla hazırlanan proje 2015 yılında sona erdi. Firmalardan gelen yoğun talep sonrasında proje kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler, ALUTEAM’in bir sonraki projesi olan Güdümlü Proje’ye de dâhil edildi. 25 mesleki ve teknik eğitim verildi, alüminyum imalatı yapan 33 firmada 50 saha çalışması gerçekleştirildi, test ve ölçüm çalışmaları ile birlikte ALUTEAM laboratuvarlarında firmalar için 839 test yapıldı. Test ve ölçümler sonrası firmalara özel hazırlanan saha raporları, her firmanın kendine özgü bir verimlilik tablosu oluşturmasını sağladı. Elde edilen sonuçlara göre firmaların toplam enerji kaybı 2.252.219 kWh.Ay olarak tespit edildi, firmalar tarafından iyileştirme çalışmaları yapıldı.