ALUTEAM Güdümlü Projesi Sözleşmesi İmzalandı

Üniversitemiz Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi (ALUTEAM) tarafından hazırlanan ve Girişimci Alüminyum Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (GALSİAD) ile İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ortaklığında sunulan “Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi Güdümlü Projesi” protokol imza töreni gerçekleşti.

İstanbul Valiliği’nde gerçekleşen törende İstanbul Valisi/ İSTKA Yönetim Kurulu Başkanı Vasip Şahin ve Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman proje sözleşmesini imzaladı.

Programa Vali Vasip Şahin, Üniversitemiz Mütevelli Heyet Başkanı İsmail Gerçek ile Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman’ın yanı sıra, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, Girişimci Alüminyum Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Başkanı Celalettin Kırboz, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Yılmaz, Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Koç, İDDMİB ve GALSİAD yönetim kurulu üyeleri ile basın mensupları katıldı.

Vali Şahin: Ülke Ekonomisine Doğrudan Destek

Vali Şahin, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) olarak doğrudan bireyi desteklemek yerine sektörü destekleyerek, sektörel alt yapıyı güçlendirmeyi hedefleyen ve sektörün ihtiyaç duyduğu alanlara yatırım yapma yolundaki projelere destek verdiklerini söyledi. Böylelikle aslında doğrudan ülke ekonomisini desteklediklerini belirten Vali Şahin, “Projelerin inovatif ve mümkün mertebe ihracatı arttırmaya yönelik olmasına dikkat ediyoruz.” dedi.

İmzalanan bu protokol ile alüminyum sektörüne Ar-Ge, test ve eğitim noktasında alt yapı desteği vermeye başladıklarını belirten Vali Şahin, proje ortaklarından üniversite ve sanayinin bir araya gelmesi ve destek için Kalkınma Ajansı’nın yanlarında bulunmasının son derece anlamlı olduğunu kaydetti.

Üniversite –Sanayi İşbirliği

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin genç bir üniversite olmakla birlikte 10 civarında projeye destek sağladığını ve bu projeler içerisinde alüminyum sanayicileri ile Üniversitemiz arasındaki işbirliğinin sektör ve ülke açısından güzel dönüşler verecek düzeyde olduğunu belirtti. Alüminyum sektörünün ihtiyacı olan kaliteyi geliştirme ve katma değerli ürün elde etme noktasında, araştırma ve test merkezinin ve üniversite- sanayi işbirliğinin önemli bir eksiği ve ihtiyacı karşılayacağını söyledi.

Sektöre Yönelik Örnek Bir Proje

İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan (İSTKA) Birim Koordinatörü Süleyman Bayezit, “Kalkınma Ajansı olarak 2010 yılından beri yaklaşık 600 projeyi destekledik, artık daha büyük ölçekli daha nitelikli katma değeri yüksek, üniversite sanayi işbirliğini önemseyen projeleri desteklemek üzere güdümlü proje mekanizmamızı arttırmış durumdayız. Bu çerçevede yaklaşık 2 yıl üzerinde çalıştığımız alüminyum sektörüne yönelik örnek olacağını düşündüğümüz alüminyum sektörü için test, eğitim araştırma merkezi isimli güdümlü projemizi hazırlayıp ajans yönetim kurulunun ve Kalkınma Bakanlığının onayından geçirerek sözleşmeyi imzalayacak aşamaya getirmiş bulunuyoruz. ” dedi.

Yaklaşık bir yıllık fizibilite çalışması boyunca sanayi kuruluşları, ihracatçı birlikleri, sektörel STK’lar, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçekleştirilen arama toplantıları, fabrika ve saha ziyaretleri gibi uzun soluklu bir hazırlık aşamasından geçen ve 6.555.175,57 TL bütçesi bulunan proje FSMVÜ- ALUTEAM, GALSİAD ve İDDMİB tarafından birlikte yürütülecek.