2018-2019 Öğretim Yılı Lisans Bitirme Proje Sunumları

Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü “2018-2019 Öğretim Yılı Lisans Bitirme Proje Sunumları ve Lisans Dersleri Proje Sergisi”, Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı’nın katılımıyla Haliç Yerleşkesi D Blok’ta açıldı.

Öğrencilerin projeleriyle yakından ilgilenen Rektörümüz tek tek stantları gezerek bilgi aldı ve uygulamaları izledi. Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çamurcu’nun koordinesiyle gerçekleşen sergiye, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Z. Hakan Akpolat, Mühendislik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Fevzi Yılmaz ile öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci de katıldı.

Akıllı Servisim, Orman Yangını Tahmini, Uzaktan Erişimli Bilgisayar Kontrollü Fabrika Otomasyonu, Ateşböceği Algoritması ile Uygulamalar, Oyun Motoru Tasarımı gibi akıllı teknolojiler kullanılarak hazırlanan öğrenci mezuniyet projeleri poster olarak sunuldu. Poster sunumu yapılan projelerden örnekler:


​Proje Başlığı   : Çok Amaçlı Diyet Problemi & Web Arayüzü Tasarımı

Proje Konusu : Bu tez çalışmasında, diyet problem iki amaçlı optimizasyon problemi olarak ele alınıp çok amaçlı evrimsel algoritma olan "Bastırılmamış Sıralamalı Genetik Algoritması" kullanılmıştır. Algoritmada bulunan amaç fonksiyonlarını uygulamayı kullanacak olan kişi web arayüzünde belirleyip öğün planını alması amaçlanmıştır.


​Proje Başlığı   : BeaconMaps

Proje Konusu : Bu projenin amacı, beacon teknolojisinin imkanlarından faydalanmak isteyen kişi veya kurumların faydalanabileceği ortak bir mobil uygulama geliştirmektir.  


Proje Başlığı   : Labirent Robotu Tasarımı ve En Kısa Yol Bulma Çözümleme Uygulaması

Proje Konusu : Robotların kullanımı, günlük hayatta insanların yaşamını oldukça kolaylaştırmaktadır. Yapılan bu çalışmada bilinmeyen bir labirent ortamında, öncelikle labirenti gezerek haritalayan (öğrenen) ve daha sonra bir yapay zeka arama algoritması olan, Derinlik Öncelikli Arama (Depth First Search - DFS) kullanarak başlangıçtan bitişe olan en kısa yolu takip ederek labirenti çözen bir robot tasarımı gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen robot ARM mikroişlemci tabanlı STM32F3 serisi mikrodenetleyici kullanılarak gerçekleştirilmiştir.  


Proje Başlığı   : Servis Takip ve Haberleşme Programı

Proje Konusu : Bu projenin amacı, servis kullanıcılarının servis konumuna erişebilmesini ve servis çalışanı ile rahat iletişim kurmasını sağlamaktır. 


Proje Başlığı   : Öznitelik Seçme için Parçacık Sürü Optimizasyonu ve Karşıt Konumluluk Öğrenmesinin Birlikte Kullanılması

Proje Konusu : Proje sonucunda, boyut azaltma işleminin bir türü olan öznitelik seçiminin sezgi-üstü algoritma olan İkili Parçacık Sürü Algoritması (İkili PSO) ile gerçekleştirilmiştir. Buna ek olarak İkili PSO’nun bir öğrenme kavramı olan Zıt Konumluluk Kavramı ile birlikte kullanımı sağlanmıştır. Farklı yöntemlerle de ele alınan veri setlerinde en iyi uygunluk değerleri arasında karşılaştırmalar yapılıp, ikili PSO ve zıt konumluluk kavramının birlikteliğinin sonuçlara etkisi gözlemlenmiştir. Sonuç olarak ise veri kümesinin boyutu arttıkça İkili PSO algoritmasının zıt konumluluk kavramı ile kullanıldığında doğruluk değerinin öğrenme ve test kümesi üzerindeki artışı saptanmıştır.


Proje Başlığı   : Konfokal Mikroskop Analiz Modülü

Proje Konusu : Konfokal mikroskoplar, moleküler biyoloji, sinirbilim, biyofizik ve tıp alanlarında yaygın olarak kullanılan, korunmuş ve yaşayan dokuların yüksek çözünürlükte incelenmesine olanak veren, medikal alanda geniş bir kitleye sahip olan araçlardan biridir. Bilgisayar denetimcisi aracılığı ile konfokal görüntüler elektronik ortamda elde edilmektedir. Konfokal Mikroskop Bilgisayar Denetimcisi için Analiz Modülü projesi ile birlikte konfokal görüntülerin analiz edilmesi hedeflenmektedir. Analiz modülünde elde edilen görüntüler; renk haritaları kullanılarak renklendirilecek, görüntü üzerine çizgi çizilerek mesafe ölçümü yapılacak, çizilen çizgi boyunca yoğunluk analizi yapılarak grafiklendirilecektir. Konfokal mikroskop düşey eksende hareket ederek incelenen örneği kesit kesit inceleyebilmektedir. Analiz modülü 2 boyutlu kesit görüntüleri, bilgisayar grafiklerinin ilgi alanlarından biri olan hacim işleme teknikleri kullanarak 3 boyutlu görüntüleyecektir.  


Proje Başlığı   : GRAPHQL sorgu aracı

Proje Konusu : Bu projenin temel amacı, yeni nesil graf temelli sorgulama teknolojisi Graph QL üzerinde sorgu hazırlamayı otomatik ve kolay hale getiren bir sorgulama aracı geliştirmektir.