FSMVÜ | 2015-2016 Yatay Geçiş Başvuru İşlemleri ve Kontenjanları
2015-2016 Yatay Geçiş Başvuru İşlemleri ve Kontenjanları

Üniversitemiz Yatay Geçiş başvuruları 06 Temmuz – 20 Ağustos tarihleri arasında http://ogrenci.fsm.edu.tr/ web adresinden online olarak yapılacaktır.

Başvuru sonuçları 28 Ağustos 2015 tarihinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nın resmi web sayfasında ilan edilecektir.

Kontenjan fazlası adayların başvurması halinde asil ve yedek adaylar için ayrıca liste ilan edilecektir. Asil adayların kayıt yaptırmaması halinde yedek adaylar yerleşme sırasına göre kayda çağrılacaktır.

Asil adayların kayıt işlemleri   :         31 Ağustos – 4 Eylül 2015,

Yedek adayların kayıt tarihleri :         07 Eylül - 11 Eylül 2015  tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Kayıtlar Haliç Yerleşkesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından alınacaktır.

Online Başvuru yapmak için tıklayınız.

Ağırlıklı Genel Not Ortalaması ile Yatay Geçiş Kontenjanları için tıklayınız.

YATAY GEÇİŞ ESASLARI

Yatay Geçiş;

Yatay Geçiş, üniversite sınavı sonuçlarına göre bir programa yerleştirildikten belli bir dönem sonra, aynı ya da farklı bir bölüme ya da başka bir üniversitedeki bir bölüme geçmek isteyen öğrencilere belli kurallar çerçevesinde geçiş imkânı veren bir uygulamadır.

Merkezi Yerleştirme Puanı İle Yatay Geçiş;

Öğrencinin başarı durumuna bakılmaksızın, öğrenim görmekte olduğu üniversiteye kayıt yaptırdığı öğretim yılında almış olduğu ÖSYS puanlarına göre değerlendirilmektedir. Adayın kayıt olduğu yıl aldığı merkezi yerleştirme puanlarının, yatay geçiş yapmak istediği programın o yıl oluşan taban puan türüne eşit ya da yüksek olması gerekmektedir. İlgili puan türünde taban puanı yeterli olan aday öğrencilerin, istediği programa yatay geçiş için başvuru yapması mümkündür.

Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş yapan öğrencinin ÖSYS sınav sonucunda yer alan, ilgili puan türündeki taban puanı başvuru yaptığı programın herhangi bursluluk dilimlerinden birine yeterli gelmesi halinde adaylar, ilgili burs dilimden faydalanır.

Uzaktan eğitim ya da açık öğretim programlarından, örgün öğretim programlarına yatay geçiş yapılabilmesi için, öğrencinin genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 80 olması şartı aranır.

Yatay Geçiş Yönetmelik Ek Madde-1 Uygulama Esasları ile ilgili yazıyı görmek için tıklayınız.

Ağırlıklı Genel Not Ortalaması İle Yatay Geçiş;

Üniversitemizin bünyesindeki diploma programlarına, diğer üniversitelerin (yurtiçi ve yurtdışı) aynı düzeydeki eşdeğer diploma programlarından yatay geçiş yapılabilir.

Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının, 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şarttır.

Yurt dışında yer alan üniversitelerden yatay geçişlerde başarı şartının  yanı sıra yurt dışında ki üniversiteye kayıt olunan yılda ÖSYS sınavına girmiş olması ve geçiş yapmak istediği diploma programının ilgili sınıfına öğrenci kabülünde ki taban puana sahip olması gerekir.

ÖSYS sınav sonucuna sahip olmayan öğrenciler muadil sınav sonuçlarını ibraz etmelidirler.

Muadil Sınavlar;

• Sat (minimum 1000 puan)
  • ACT (minimum 21 puan)
  • Abitur
  • Fransız Bakaloryası
  • GCE A Level Sertifikası (minimum 2 ders)
  • Uluslararası Bakalorya
  • Avusturya Matura Diploması
  • İtalya Maturita Diploması

Önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.

Ders İntibakı ve Muafiyet

Yatay Geçiş yapan öğrencinin öğrenimine kaçıncı sınıftan devam edeceği, daha önce diğer yükseköğretim kurumundan aldığı derslerin muafiyet işlemi sonucunda kesinleşir.

Muaf olduğu derslerin toplam AKTS değeri;

Muaf olduğu derslerin AKTS toplamı 50’nin altında kalan öğrenciler, 1. sınıftan lisans öğrenimine başlar.

• 50-99 AKTS olan öğrenciler = 2. sınıf
  • 100-159 AKTS olan öğrenciler = 3. sınıftan
  • 160 AKTS ve üstü olan öğrenciler = 4. sınıftan devam edebilir.

Muaf olunan derslerin harf karşılıkları otomasyon sistemine işlenir. Muafiyet işlemleri tamamlanan öğrenciler, ders kayıt haftasında muaf oldukları ders/derslerin ortalaması sonucunda belirlenen AKTS kadar ders alabilirler.

Muaf olduğu derslerin Ağırlıklı Genel Not Ortalaması,

• 1,80 ve altı                        30 AKTS
  • 1,80 -  2,24 arası                = 32 AKTS
  • 2,25 - 2,99 arası                 = 35 AKTS,
  • 3,00 ve üzeri ise                = 45 AKTS’ ye kadar ders alabilir.

ÜCRETLER

Ödeme Şekilleri

Öğrenim ücretleri nakit, kredi kartı ve eğitim kredisi ile ödenebilir. Nakit ve tek çekim kredi kartı ödemelerinde %6 peşin ödeme iskontosu uygulanır. Anlaşmalı kartlarla (World, Axess, Bonus, Maximum, Paraf) yapılan taksitli ödemelerde, vade farksız 9 taksit yapılabilmektedir.

Kredi kartı olmadığı durumlarda;

Halkbank ve Albaraka Türk bankaları ile üniversitemiz arasındaki anlaşma gereği öğrenim ücretleri vade farksız 9 taksit ile ödeme işlemi yapılabilmektedir.

*Elden taksit, senet yapılmamaktadır.

*Ücretlere %8 KDV dâhildir.

*Eğitim ücretlerindeki artış, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksine (ÜFE) göre belirlenmektedir.